Brexit

Οι ψηφοφορίες στη βρετανική Βουλή είναι μία νίκη για το ήπιο Brexit

Για δεύτερη φορά, η Βουλή απέρριψε τους όρους του Brexit που συμφώνησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες. Η Μέι θα επιμείνει και θα φέρει ξανά τη συμφωνία στη Βουλή, μέχρι να πείσει και τον τελευταίο βουλευτή που χρειάζεται.

Η χθεσινή ψηφοφορία είναι σημαντική για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική εγκατάλειψη της απειλής περί άτακτης εξόδου χωρίς συμφωνία. Το απόγευμα η Βουλή θα καταψηφίσει το σκληρό Brexit. Tο έχει ήδη κάνει μία φορά, αλλά η τροπολογία είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα. Τώρα, το Brexit μόνο με συμφωνία δεν θα είναι μεν δεσμευτικό, αλλά αύριο, θα ζητηθεί παράταση από την ΕΕ. Επομένως, ο νόμος εξόδου στις 29 Μαρτίου δεν θα έχει ουσιαστική ισχύ. Το χρονικό διάστημα θα το δούμε. Ναι μεν θα είναι μία περίοδος αβεβαιότητας, αλλά η Βρετανία βρίσκεται σε μόνιμη αβεβαιότητα από την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Δεύτερον, η Τερέζα Μέι θα επιμείνει με τη συμφωνία της. Αρκετοί διαφωνούντες βουλευτές χθες άλλαξαν γνώμη, ενώ σε συμβολικό επίπεδο έχει σημασία η υπερψήφιση της πρότασή της από τον πρώην υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο Ντέιβις είχε παραιτηθεί γιατί διαφωνούσε με το σχέδιο εξόδου της Μέι. Η μεταστροφή του είναι ένα μήνυμα ότι οι οπαδοί του Brexit αποδέχονται σιγά σιγά το γεγονός ότι οι αναβολές δεν βοηθάνε ούτε εκείνους.

Η πρωθυπουργός προτείνει ένα ρεαλιστικό και ήπιο Brexit, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άμεση έξοδος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έναρξη της περιόδου προσαρμογής για 2-3 χρόνια. Στη διάρκεια αυτής της τριετίας, η Βρετανία θα ακολουθεί όλους τους κανόνες, σαν να είναι πλήρες μέλος, επομένως οι αλλαγές στη ζωή των κατοίκων δεν θα είναι σημαντικές. Η νέα εμπορική συμφωνία θα περιλαμβάνει κάποιο είδος τελωνειακής ένωσης και πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά. Οι βουλευτές που την καταψηφίζουν δεν προτείνουν τίποτε. Η πρωθυπουργός το επαναλαμβάνει διαρκώς, και το είπε και χθες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας: «Έφτασε πια η ώρα που η Βουλή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις διαθέσιμες επιλογές».

Αυτές ξέρουμε ποιες είναι: ‘Η το Brexit που προτείνει η Μέι, ή ένα ακόμη πιο ήπιο που θα επιβάλλουν οι φιλοευρωπαϊστές βουλευτές. Είναι πιθανό, αλλά σε καμία περίπτωση σίγουρο, το Brexit που θα επιλέξει τελικά η Βουλή να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αυτό όμως θα το δούμε σε ύστερο χρόνο.

Τρίτον, εκτός από το να μετράμε τις ήττες της Μέι, πρέπει να μετρήσουμε και τις ψήφους αυτών που υποτίθεται ότι την κερδίζουν. Δεν φτάνουν για σκληρό Brexit. Η βουλή είναι φιλοευρωπαϊκός θεσμός, οι μετριοπαθείς βουλευτές είναι πολύ περισσότεροι από τους φανατικούς Brexiteers.

Τέταρτον, στην ιστορία υπάρχει και η άλλη πλευρά που πολλές φορές τα κράτη-μέλη ξεχνάνε όταν είναι απορροφημένα σε υποθέσεις που θεωρούν αποκλειστικά εθνικές, χωρίς όμως να είναι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναινέσει μόνο σε ήπια έξοδο των Βρετανών.

Απόψε, λοιπόν, η Βουλή δεν θα εγκρίνει απλώς το Brexit με συμφωνία, αλλά θα δεχθεί εμμέσως, πλην σαφώς και επισήμως, ότι οι Βρυξέλλες θα συναποφασίσουν με τους Βρετανούς τον τρόπο εξόδου.

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s