Αρκεί να δει κανείς τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων για να αντιληφθεί την κόπωση της χώρας με το Brexit. Μόνο η Daily Telegraph ασχολείται με το ζήτημα. Σε όλες τις άλλες, δεν υπάρχει καν αναφορά στο θέμα. Οι Βρετανοί έχουν κουραστεί. Το όνομα Bob (σαν να λέμε Μπάμπης, περίπου), χρησιμοποιείται πλέον ως ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Bored of Brexit, προκειμένου να περιγράψει όλους αυτούς που έχουν βαρεθεί (bored) να ακούνε για την έξοδο από την ΕΕ. Είναι πράγματι λίγο σαν λούπα. Η ανατροπή της πρωθυπουργού διαρκώς επίκειται και ποτέ δεν συμβαίνει. Η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει, και ενδεχομένως ούτε οι εκλογές ή τα δημοψηφίσματα.
Εν συντομία, και για να μη δημιουργηθούν και εγχώριοι Bobs, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και τι έρχεται.
Τον Μάρτιο του 2017 η βρετανική κυβέρνηση, μετά από εξουσιοδότηση της Βουλής, ειδοποίησε την ΕυρωπαΪκή Ένωση ότι φεύγει. Στο τέλος του 2017 ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο η έξοδος θα συμβεί στις 11 το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2019. Πριν από έναν μήνα, η Τερέζα Μέι συμφώνησε με την ΕΕ στους όρους αποχώρησης. Η Βουλή όμως διαφωνεί με τη συμφωνία. Έτσι λοιπόν, η πρωθυπουργός την απέσυρε πριν καν γίνει ψηφοφορία, και θα την φέρει εκ νέου προς συζήτηση στις 7 Ιανουαρίου του 2018 με ψηφοφορία μία εβδομάδα αργότερα. Αν δεν περάσει η συμφωνία, η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου «ατάκτως». Στο μεσοδιάστημα δύο προτάσεις δυσπιστίας προς τη Μέι (εσωκομματική και από αντιπολίτευση) κατέληξαν σε φούσκες.
Το σενάριο της μη συμφωνίας δεν είναι απλώς ακραίο –άρχισαν να λένε και στη Βρετανία για τον στρατό στους δρόμους. Το κυριότερο, δεν έχει τη στήριξη της Βουλής. Κατά συνέπεια το πιθανότερο σενάριο είναι οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να διαπραγματεύτονται μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ θα κρατάνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της διαπραγμάτευσης. Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ομόφωνη έγκριση του αιτήματος από τους 27. Η ΕΕ όμως δεν θέλει το Brexit και οτιδήποτε το μεταθέτει για αργότερα δεν είναι αναγκαία κακό. Θα ήθελαν φυσικά να ανακληθεί το Brexit, κάτι που μπορεί να γίνει μονομερώς από τους Βρετανούς, αλλά αυτό παραμένει απίθανο σενάριο χωρίς ξεκάθαρη μεταστροφής του εκλογικού σώματος προς την παραμονή στην ΕΕ (κάτι που μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο με εκλογές ή δημοψήφισμα).
Το τελευταίο δράμα του 2018. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν λέει στη Βουλή εκτός μικροφώνου την Τερέζα Μέι «ηλίθια γυναίκα», οι Τόρις τον ακούνε, ο ίδιος το αρνείται και τα κανάλια φέρνουν ειδικούς στην ανάγνωση χειλιών που το επιβεβαιώνουν. Μία ωραία ατμόσφαιρα.