Η Βρετανία συμφώνησε με τις Βρυξέλλες τους λεπτομερείς όρους του Brexit και τις γενικές αρχές μελλοντικής συνύπαρξης της με την ΕΕ μετά την έξοδο. H συμφωνία πρέπει να περάσει από τη βρετανική Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό φαίνεται αδύνατο. Γι΄αυτό έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για τα επιτρεπτά όρια έκτασης της κοινοβουλευτικής ήττας. Αν η Μέι ηττηθεί με περισσότερες από 100 ψήφους, τότε ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία. Αν είναι μικρότερη η διαφορά, θα φέρει ξανά τη συμφωνία στη Βουλή, και θα ψηφίζουν μέχρι τελικά να φύγουν από την ΕΕ (στις 29 Μαρτίου 2019 η επίσημη ημερομηνία εξόδου).
Τη ζωή της πρωθυπουργού κάνουν πιο δύσκολη δύο προειδοποιήσεις. Η πρώτη από τη δική της κυβέρνηση: το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι Βρετανοί θα είναι φτωχότεροι όποιο Brexit και αν ακολουθήσει η χώρα, περιλαμβανομένου και αυτού που προτείνει η Μέι. Είναι ένα επιχείρημα καταψήφισης από τους φιλοευρωπαϊστές Συντηρητικούς. Ζημιά έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ που είπε ότι με τη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν να κάνουν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες. Αυτό το επιχείρημα βοηθάει τους Brexiteers να την καταψηφίσουν.
H πρωθυπουργός, αντί να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές, πηγαίνει απευθείας στο έθνος, ξεκινώντας καμπάνια υπέρ της συμφωνίας σε όλη τη χώρα. “Χάνεις τον χρόνο σου”, ήταν το μήνυμα της Αρλίν Φόστερ, αρχηγού του υπερσυντηρητικού DUP (του υποτιθέμενου κυβερνητικού συμμάχου).
Μέρος της καμπάνιας θα είναι και ένα τηλεοπτικό debate ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είπε όμως στην Τερέζα Μέι ότι πρέπει να κάνει debate με τον Τόνι Μπλερ, αφού αν μιλήσει με τον Κόρμπιν δεν θα υπάρχει κανένας οπαδός του Remain στη συζήτηση. “Λάθος, είναι και οι δύο remainers και πρέπει να προστεθεί και εκπρόσωπος του Brexit στο debate”, είπε ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.