Brexit, UK Politics

611 λέξεις μακριά από το Brexit

Βρυξέλλες και Λονδίνο συμφώνησαν και στο κείμενο διακήρυξης προθέσεων για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τερέζα Μέι είχε ήδη συμφωνήσει και τους όρους αποχώρησης.

Η συμφωνία για τους όρους αποχώρησης είναι 585 σελίδες και έχει νομική ισχύ. Το κείμενο για το μέλλον είναι μία γενικόλογη πολιτική δήλωση 26 σελίδων χωρίς νομική ισχύ.

Τώρα, η συμφωνία πηγαίνει σε έκτακτη σύνοδο Κορυφής την Κυριακή και από εκεί (αν καμφθούν οι αντιδράσεις των Ισπανών για το Γιβραλτάρ) στο Λονδίνο και το μεγάλο εμπόδιο της Βρετανικής Βουλής.

Πιο αναλυτικά

•  Συμφωνία αποχώρησης
Με τα σημερινά δεδομένα, η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019.

Η συμφωνία αποχώρησης που της επιτρέπει την έξοδο προβλέπει:

Πρώτον, πληρωμή περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για υποχρεώσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο σε ανύποπτο χρόνο.

Δεύτερον, εγγύηση των δικαιωμάτων των κατοίκων της Βρετανίας που έχουν γεννηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτον, ειδική πρόβλεψη ότι μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρώπης, δεν θα υπάρχει σύνορο ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Τέταρτον, μεταβατική περίοδο που θα μεσολαβήσει από το επίσημο Brexit (29 Μαρτίου 2019) μέχρι το πλήρες Brexit το οποίο θα συμβεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Στη διάρκεια των 18 αυτών μηνών (που μάλλον θα γίνουν 30 ή και 40) οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν με την ηρεμία τους τη μελλοντική τους σχέση. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Από την ημέρα της επίσημης εξόδου μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα λειτουργεί ως πλήρες μέλος της Ένωσης με εξαίρεση τη συμμετοχή της χώρας στα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Δηλαδή στην καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τίποτα (με εξαίρεση ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2019).

•  Πολιτική διακήρυξη για το μέλλον
Όταν θα φύγει πλήρως, η Βρετανία θα είναι μία τρίτη χώρα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη σχέση της με την ΕΕ εκ του μηδενός (περίπου). Το σχετικά σύντομο κείμενο της διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών είναι ασαφές και προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες – “ασύμπτωτες και αλληλοαναιρούμενες λέξεις μπήκαν η μία δίπλα στην άλλη”, γράφει ο Πίτερ Φόστερ της Daily Telegraph.  Υπάρχουν όμως σημαντικές λεπτομέρειες για όσους παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της Βορείου η Ιρλανδίας, η ΕΕ φαίνεται δεκτική σε μία λύση τεχνολογικού, αόρατου συνόρου την οποία μέχρι πρότινος λοιδορούσε ως φαντασιοπληξία. Η διατύπωση βοηθάει τη Μέι αφού το μαγικό σύνορο αρέσει στους ευρωσκεπτικιστές (και μάλιστα είχαν θυμώσει όταν οι Ευρωπαίοι τους κορόιδευαν για την ιδέα τους).

Η πρωθυπουργός γλίτωσε από μία ακόμη μεγάλη πολιτική κρίση. Οι ευρωσκεπτικιστές δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις υπογραφές για να κινήσουν τη διαδικασία εκπαραθύρωσης. Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί την Κυριακή σε Ευρωπαϊκή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Οι Ισπανοί έχουν δημιουργήσει πρόβλημα την τελευταία στιγμή με το Γιβραλτάρ, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει συνέχεια. Το Γιβραλτάρ ανήκει από το 1713 στη Βρετανία και θα αποχωρήσει μαζί της από την ΕΕ. Οι Ισπανοί θέλουν να προστεθεί στο κείμενο της συμφωνίας παράγραφος που θα προβλέπει διμερείς συνομιλίες Ισπανίας-Βρετανίας για το μέλλον της χερσονήσου, αφού η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία.

Το πρόβλημα για τη συμφωνία δεν είναι πάντως οι Ισπανοί, αλλά οι Βρετανοί. Οι βουλευτές του Westminster δεν είναι αρκετοί για να την υπερψηφίσουν, όταν αυτή θα έρθει στη Βουλή, κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο.

Και μία σημαντική πολιτογράφηση. Ο Μάρκ Κάρνεϊ, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας πολιτογραφήθηκε και επισήμως Βρετανός χθες. Ο Κάρνεϊ έχει ήδη Ιρλανδικό διαβατήριο (άρα παραμένει και πολίτης της ΕΕ). Σημειωτέον ότι τα ιρλανδικά διαβατήρια κάνουν θραύση εσχάτως στη Βρετανία. Όλοι οι Άγγλοι, Ουαλοί και Σκωτσέζοι ψάχνουν προπαππούδες και προγιαγιάδες για να εξασφαλίσουν έτσι την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s