Culture, Interviews

Να είσαι ποπ είναι το πιο δύσκολο

Ο Coti K. σε μίνι περιοδεία στην Ελλάδα έχοντας μαζί του έναν εξαιρετικό δίσκο και τη φήμη του καλύτερου έλληνα μουσικού παραγωγού

 

Ο Coti Κ. (προφορικά: Κότι Κάπα) είναι ο πιο σημαντικός παραγωγός της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής. Βρίσκεται πίσω από τη δουλειά των Στέρεο Νόβα τη δεκαετία του ’90, των Raining Pleasure στα ’00ς και των Παυλίδη-Αγγελάκα λίγο πιο πρόσφατα. Οι Στέρεο Νόβα καθιέρωσαν την ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα, οι Raining Pleasure την ψαγμένη ποπ, οι Παυλίδης-Αγγελάκας έδωσαν στο ελληνόφωνο ροκ την ευρωπαϊκή του ταυτότητα. Κάπως έτσι, ο Coti K. έχει συνδέσει το όνομα του με όλα τα σημαντικά ρεύματα που διαμόρφωσαν την εγχώρια σκηνή.

Αν και έχει αρκετούς προσωπικούς δίσκους, έκανε «μπαμ» με τον δίσκο Half a Century Sun που κυκλοφόρησε πέρσι. Τώρα, η λέξη «μπαμ» στη συγκεκριμένη σκηνή είναι πολύ σχετικός όρος. Η ανεξάρτητη παραγωγή παραμένει μικρή στην αντίστοιχη μεγέθους ελληνική αγορά. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Coti κατάφερε να δημιουργήσει τον σημαντικότερο ξενόγλωσσο ποπ δίσκο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η δουλειά του διαδόθηκε ουσιαστικά στόμα με στόμα, η αρχική εκτύπωση του δίσκου εξαντλήθηκε. «Δέκα pop κομψοτεχνήματα», έγραψε Μιχάλης Νικολιτσης στο Υπόγειο. «Aναβιώνει τη μαγεία του Beck», αναφέρει στη δική της κριτική για το rocking.gr η Κέρη Καραλή.

 

«Οι λόγοι για τους οποίους μία δουλειά έχει επιτυχία ή όχι μου είναι άγνωστοι», λέει ο Coti στον Η.Α. Πάντα προσπαθώ να βάζω τον καλύτερο εαυτό μου ασχετα με την πιθανή αποδοχή της. Το The Man from Managra, ως πιο “ποπ” από προηγούμενα πιο “δυσκολα” πρότζεκτ, είναι  μάλλον λογικό να έχει ένα ευρύτερο κοινό».

Πράγματι ο Coti έχει πιο δύσκολες δουλειές: Σχεδιάζει ήχο για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, για χοροθέατρο και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Συνεργάζεται με τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Λίγες μέρες πριν εμφανιστεί στα Γιάννενα, δύο ταινίες στις οποίες υπογράφει το σάουντρακ, βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: το The Waiter και το Still Silver. Όλα αυτά είναι εκ των πραγμάτων πιο απαιτητικά ακούσματα για το ευρύ κοινό. Παρόλα αυτά για τον Coti η δυσκολία βρίσκεται στην ποπ: «Η ποπ είναι το πιο ευθύ πράγμα που υπάρχει, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχεις κολλήσει ή έχεις φύγει», είχε πει σε συνέντευξή του στον Παναγιώτη Μένεγο του Popaganda. Εφόσον όλα κρίνονται σε λίγα δευτερόλεπτα δεν θα έπρεπε η ποπ επίσης να είναι και το πιο δύσκολο και ριψοκίνδυνο μουσικό είδος, τον ρωτάω: «Μα είναι! Μου είναι πολύ πιο εύκολο να κάνω ένα καλό ηχητικό-πειραματικό abstract έργο από ένα καλό ποπ κομμάτι. Δεν ειναι τυχαίο οτι το τραγούδι είναι το πιο δημοφιλές είδος τέχνης».

Ο Άνθρωπος από τη Μανάγκρα ψάχνει για παραγωγό

Ο Coti υπογράφει τις τελευταίες δισκογραφικές του δουλειές με το όνομα Man from Managra. «Ήθελα την ελευθερία ενός νέου ονόματος που θα με απήλασε από το βάρος της σύγκρισης του δίσκου με τις προηγούμενες δουλειές που υπέγραφα ως Coti K», λέει. Τον ρωτάω αν η χρήση ψευδώνυμου, είναι ένας έμμεσος τρόπος να παραμείνει στην ασφαλή θέση του «παραγωγού» πίσω από μία άλλη μουσική περσόνα. «Ο άνθρωπος από τη Μανάγκρα έχει καταλήξει να είναι το πιο προσωπικό μου πρότζεκτ. Όταν λοιπόν κάνω προσωπική δουλειά προσπαθω να μην σκεφτομαι την ιδιότητα του παραγωγού- μην σου πω πως ένα κρυφό μου όνειρο είναι σε ένα μελλοντικό μου δίσκο να μου κάνει κάποιος άλλος παραγωγή. Ξεκίνησα να ζητάω αρκετά πρόσφατα τη συμμετοχή άλλων στους δίσκους μου, ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα να κάνει παραγώγη και σε μένα κάποιος άλλος. Αλλά ποιος;», αναρωτιέται ο Coti K.

Info:

Γιάννενα: Σάββατο 17 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ 

Soundtrope Festival / Secret gig. Όσοι πάρουν εισιτήριο θα λάβουν με μήνυμα στο κινητό τους την τοποθεσία. 

Κέρκυρα: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ.  Στο Πολύτεχνο

ΠΟΙΟΣ/ΤΙ: Εκτός από τραγούδια από το Half a Century Sun, ο Coti K. θα παίξει υλικό από τον πρώτο του δίσκο «The Man from Managra» καθώς και ακυκλοφόρητο υλικό από τον δίσκο που δουλεύει τώρα και θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2019 από την Inner Ear Records

Μαζί του θα παίξουν οι μουσικοί: Λαμπρινή Γρηγοριάδου: μπάσο, φωνητικά, Πάνος Γαλάνης: τύμπανα και Εύα Ντούρου: πλήκτρα, φωνητικά. Θα εμφανιστεί και ο Βαγγέλης Μπουλουχτσής.

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s