Η Βόρειος Ιρλανδία και η Αγγλία τσακώνονται για το ποιος θα φύγει πρώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως, αν στον δρόμο της εξόδου η Αγγλία θα αφήσει τη Βόρειο Ιρλανδία μέσα.
Η Β. Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, άρα θα πρέπει να φύγει και εκείνη μαζί με την υπόλοιπη χώρα στις 29 Μαρτίου 2019. Δεν θα φύγει όμως. Στη Β.Ιρλανδία έξι στους δέκα κατοίκους θεωρούν τους εαυτούς τους Ιρλανδούς. Δεν τους αρέσει δηλαδή η ιδέα ότι η χώρα τους μετά το Brexit θα έχει πλέον σύνορα με την Ιρλανδία η οποία θα εξακολουθήσει φυσικά να είναι μέλος της ΕΕ. Για να μη δυσαρεστηθούν λοιπόν οι Ιρλανδοί της Βορείου Ιρλανδίας, η Τερέζα Μέι συμφώνησε να παραμείνει όλη η Βρετανία στην Τελωνειακή Ένωση μέχρι να υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ που θα τακτοποιεί το ζήτημα ανάμεσα στις δύο Ιρλανδίες χωρίς να υπάρχει σύνορο. Τώρα, πώς είναι δυνατόν μία χώρα να είναι εκτός της ΕΕ, αλλά να μην έχει σύνορα με την ΕΕ, αυτό παραμένει μυστήριο για όλους.
Αυτή την εβδομάδα λοιπόν οι Times δημοσίευσαν απόρρητο γράμμα της Μέι στο οποίο η πρωθυπουργός λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι αν τελικά δεν προκύψει συμφωνία που θα τακτοποιεί το θέμα του συνόρου, θα φύγει μόνο η Αγγλία, η Σκωτία και η Ουαλία. H B. Ιρλανδία θα διατηρήσει “ειδικό καθεστώς σχέσης με την ΕΕ”.
Το πρόβλημα είναι ότι τέσσερις στους δέκα Βορειοϊρλανδούς θεωρούν τους εαυτούς τους Βρετανούς. Δεν τους αρέσει δηλαδή η ιδέα να ισχύουν για εκείνους διαφορετικά πράγματα απ’ όσα ισχύουν για τους συμπατριώτες τους. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι “Βρετανοί” της Β. Ιρλανδίας εκπροσωπούνται από το υπερσυντηρητικό Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα (DUP) το οποίο με τις δέκα έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο κρατάει τη Μέι στην κυβέρνηση. Οι βουλευτές του DUP είναι έξαλλοι και διαμήνυσαν στην πρωθυπουργό ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση.
H εβδομάδα σε ένα βίντεο: Ο υπουργός Brexit είπε ότι δεν ξέρει ακριβώς πόσο σημαντική είναι η εμπορική σύνδεση Ντόβερ-Καλαί. (Θύμιος Τζάλλας)