Newsletter

Πόσο κοστίζει ο Ντόμινικ;

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόμινικ Κάμινγκς ήρθαν μαζί στην Ντάουνινγκ Στριτ το περασμένο καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός είναι χαλαρός, με ελάχιστον ενδιαφέρον για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Του αρέσουν τα μεγάλα διαλείμματα από τα καθήκοντά του, ενώ συχνά δουλεύει από εξοχικές κατοικίες που προορίζονται για κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Κάμινγκς είναι ένας ακούραστος μηχανορράφος, ένας «ψυχοπαθής καριέρας» με τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Στην κορύφωση του δράματος του Brexit, τον περασμένο Οκτώβριο, τα βρετανικά μέσα έλεγαν ότι κυβερνούσε ο ίδιος για λογαριασμό του πρωθυπουργού. Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, αποκαλύφθηκε ότι ο Κάμινγκς συμμετείχε στις συνεδριάσεις της επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία. Ο Μπόρις ήταν διακοπές. Δεν είναι λοιπόν απλώς ένας σύμβουλος, αλλά ο άνθρωπος που τρέχει τη μηχανή.

Ο Κάμινγκς είναι φοβερά σημαντικός για να φύγει «έτσι απλά», εξαιτίας του τρόπου ανάγνωσης των κανονισμών του βρετανικού lockdown. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τους παραβίασε. Με συμπτώματα κορωνοϊού, και εκείνος και η γυναίκα του, ταξίδεψαν μέχρι τη βόρεια Αγγλία, στη φάρμα των γονιών του, ώστε αν παραστεί ανάγκη, κάποιος να φροντίσει τον τετράχρονο γιο τους.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ έγραψε στο twitter: «δεν είναι έγκλημα να προσέχει κανείς τη γυναίκα και το παιδί του».Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους συνεργάτες του ότι ο Κάμινγκς «δεν πήγε δα και να δει την ερωμένη του», ένα χονδροειδές καρφί στον επιδημιολόγο Νιλ Φέργκιουσον που αποχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεχόταν επισκέψεις από τη σύντροφό του στο σπίτι του.

Όμως η συμβουλή της αναπληρώτριας αρχιάτρου της Αγγλίας, Τζένι Χάρις, στις 10 Απριλίου, όταν ρωτήθηκε τι κάνουν δύο άρρωστοι γονείς με ανήλικο παιδί, ήταν ξεκάθαρη: να απευθυνθούν στις πλησιέστερες τοπικές αρχές για βοήθεια. «Υπάρχει άραγε ‘διάταξη Κάμινγκς’ που επιτρέπει να πηγαίνω όπου θέλω στο lockdown εφόσον ανησυχώ για την υγεία του παιδιού μου;» αναρωτήθηκε ο δημοσιογράφος Άντριου Μαρ το πρωί της Κυριακής στο BBC.

Ακόμη και αν η διάταξη δεν υπάρχει, σιωπηρά επινοήθηκε, ώστε ο Κάμινγκς να διασωθεί. Ο Μπόρις έδωσε μάχη, με κόστος, να γλιτώσει τον σύμβουλο του. Βουλευτές των Τόρις ζητούσαν δημοσίως την αποπομπή του, ώστε να μη σπαταλήσει η κυβέρνηση άλλο πολιτικό κεφάλαιο στην υπεράσπιση του.

Δεν ζυγίζουν μόνο οι Τόρις το κόστος. Οι Εργατικοί άργησαν να ζητήσουν την παραίτηση του Κάμινγκς, το έκαναν μετά από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ή τους Φιλελεύθερους και μόνο αφότου οι ίδιοι οι Συντηρητικοί βουλευτές άρχισαν να σφίγγουν χωρίς υπεκφυγές τον κλοιό γύρω από τον Κάμινγκς. Όπως και ο Μπόρις, έτσι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κίερ Στάρμερ γνωρίζει πόσο πολύτιμος είναι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Υπήρξε και εκείνος διστακτικός να σπαταλήσει το δικό του πολιτικό κεφάλαιο σε δραματικά αιτήματα που πιθανώς να πήγαιναν στον βρόντο. Ο χειρισμός των αρχηγών των δύο μεγάλων βρετανικών κομμάτων είναι μία ακόμη υπενθύμιση προς τη βρετανική κοινή γνώμη ότι στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας ο Κάμινγκς είναι εξίσου σημαντικός με εκείνους.

Αρχική δημοσίευση: Τα Νέα

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s