Brexit, UK Politics

Γιατί (ούτε) ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα βοηθήσει την Τερέζα Μέι

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε υπερκομματική στήριξη του Brexit, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από το τέλος του 2018, όταν Βρυξέλλες και Λονδίνο υπέγραψαν συμφωνία για τους όρους εξόδου των Βρετανών από την ΕΕ.

Οι αριθμοί

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο. Οι βουλευτές την έχουν απορρίψει τρεις φορές, αλλά κάθε φορά, η διαφορά με την οποία χάνει η πρωθυπουργός μειώνεται (230, 141, 58). Η Μέι, στην τρίτη ψηφοφορία, κατάλαβε ότι 58 είναι το όριο της. Δεν πάει παρακάτω, εκτός αν βρεθούν πρόθυμοι βουλευτές από την αντιπολίτευση να τη στηρίξουν.

Με δεδομένο ότι τα μικρά κόμματα (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, κλπ) δεν θέλουν να δουν το Brexit ούτε ζωγραφιστό, το βάρος πέφτει στους αμφίθυμους Εργατικούς. Έτσι, η Μέι ζήτησε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συναντηθούν και να συμφωνήσουν πώς μπορεί το Brexit να γίνει μέχρι τις 22 Μαίου (το νέο τελεσίγραφο που έχει θέσει η ΕΕ). Αν δεν τα καταφέρουν, τότε η Βουλή θα ψηφίσει εναλλακτικές λύσεις εξόδου, για να δούμε ποια έχει την πλειοψηφία.

Οι Εργατικοί

Οι Εργατικοί έκαναν καμπάνια υπέρ του Remain, αλλά το 35% των ψηφοφόρων τους, επέλεξε Brexit. Έτσι, από τους 245 βουλευτές του κόμματος, οι 72 εκλέγονται σε εκλογικές περιφέρειες που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Οι μισοί περίπου από αυτούς τους βουλευτές, δεν θα είχαν πρόβλημα να επικυρώσουν τη συμφωνία, εφόσον όμως πάρουν το πράσινο φως από την ηγεσία τους. Η επίσημη γραμμή των Εργατικών είναι ότι το Brexit της Μέι είναι κακό, και θα βλάψει τους φτωχούς και τους αδύνατους. Επομένως, η συμφωνία πρέπει να αλλάξει. Ο Κόρμπιν αποδέχθηκε την πρόσκληση της Μέι και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις.  

Η αλλαγή

Οι Εργατικοί, προκειμένου να ψηφίσουν τη συμφωνία, θέλουν να περιλαμβάνει οριστική συμμετοχή στην Τελωνειακή Ένωση, και να εξασφαλιστεί ότι η βρετανική νομοθεσία θα εξακολουθήσει να εναρμονίζεται σε εργασιακά, περιβαλλοντικά, και άλλα ζητήματα με την ΕΕ. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Οι όροι εξόδου δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η συμφωνία έχει κλείσει οριστικά. «Οποιοδήποτε πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει την (υπάρχουσα) συμφωνία εξόδου, αφού η ΕΕ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι αδύνατον να αλλάξει», τόνισε η πρωθυπουργός στην πρόσκλησή της προς τον Κόρμπιν

Τι μπορεί να αλλάξει;  Η πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης. Είναι μία νομικά μη δεσμευτική δήλωση προθέσεων για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία της οποίας η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μετά το Brexit. Αυτή τη δήλωση θα προσπαθήσουν να αλλάξουν οι Εργατικοί. Θεωρητικά, θα επικυρώσουν δηλαδή τη συμφωνία της Μέι, με τον όρο ότι θα η μελλοντική συμφωνία θα περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση και τις άλλες απαιτήσεις τους.

Τα προβλήματα

Η πρωθυπουργός βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου, αφού έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Το γεγονός ότι μετά από 22 ήττες στη Βουλή και 29 παραιτήσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών ζητάει τη βοήθεια του μισητού στους Τόρις, ριζοσπάστη αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν δεν ενισχύει καθόλου την πολιτική της νομιμοποίηση μέσα στο κόμμα.

Ούτε ο Κόρμπιν έχει σαφή εντολή να διαπραγματευτεί το Brexit που περιέγραψε στη σύντομη δήλωση αποδοχής της πρόσκλησης της πρωθυπουργού. Το 65% των Εργατικών θέλουν Remain.  Επιπλέον, αν επικυρώσουν τη συμφωνία, οι Εργατικοί θα αντιμετωπίσουν δύο μεγάλα προβλήματα.

Πρώτον, θα ταυτιστούν με μία συμφωνία που ίσως αποδειχθεί προβληματική στην πράξη. Γιατί να το κάνουν, ενώ δεν την διαπραγματεύτηκαν οι ίδιοι;

Δεύτερον, αν βοηθήσουν τώρα τη Μέι, οι Labour θα κρατήσουν τους Συντηρητικούς στην εξουσία, και εμμέσως πλην σαφώς, θα δώσουν το πράσινο φως στον διάδοχο της Μέι (πιθανώς έναν ακόμη φανατικότερο ευρωσκεπτικιστή, όπως ο Μπόρις Τζόνσον) να διαπραγματευτεί  τη μελλοντική συμφωνία. Με δεδομένο ότι η πολιτική διακήρυξη δεν είναι νομικά δεσμευτική, ακόμη και αν ο Kόρμπιν καταφέρει να την αλλάξει τώρα, ποια ακριβώς διασφάλιση θα έχει ότι ο Τζόνσον δεν θα την αλλάξει εκ νέου;

Το αδιέξοδο συνεχίζεται και ο χρόνος είναι ελάχιστος. Με δεδομένο ότι την έξοδο χωρίς συμφωνία δεν τη θέλει κανείς (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρήσεις στη Βρετανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες) η μεγάλη παράταση που θα περιλαμβάνει και ευρωεκλογές εξακολουθεί να είναι το πιθανότερο σενάριο.


Ο Τσαρλς Γκραντ του Centre for European Reform προβλέπει τη μεγάλη παράταση και μοιράζεται την ανησυχία των ευρωπαίων αξιωματούχων για την απροθυμία των δύο μεγάλων κομμάτων να προετοιμάσουν σχετικά τη βρετανική κοινή γνώμη. 

 

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s