Το Brexit θα είναι είτε ήπιο με διετή περίοδο προσαρμογής είτε δεν θα συμβεί καθόλου. Μπορούμε δηλαδή, με σχετική ασφάλεια, να θεωρούμε πλέον απίθανο το ενδεχόμενο μη συμφωνίας και άτακτης εξόδου.
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου είναι νόμος του βρετανικού κράτους (ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι). Αυτό σημαίνει ότι το Brexit είναι προγραμματισμένo να συμβεί, ανεξαρτήτως της κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Αν δηλαδή αποτύχουν, τότε θα υπάρξει άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία. Όμως, ο νόμος θα αλλάξει την επόμενη εβδομάδα.
Στη Βουλή θα υπάρξουν τρεις ψηφοφορίες.
Με την πρώτη και σημαντικότερη, στις 12 Μαρτίου, θα κριθεί η τύχη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι. Είναι η συμφωνία που η πρωθυπουργός πέτυχε στο τέλος του 2018, απορρίφθηκε πανηγυρικά τον Ιανουάριο από τη βρετανική Βουλη, και υποτίθεται ότι τώρα η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες.
Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση όμως. Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρεϊ Κοξ (Συντηρητικός βουλευτής, συμβουλεύει σε νομικά ζητήματα την κυβέρνηση) που χειρίζεται την υπόθεση, παραδέχθηκε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ανοίξει ξανά.
Αύριο στο Inside Story: Q&A: Τι είναι το backstop και γιατί σταματάει το Brexit.
Η συμφωνία ναι μεν δεν αλλάζει, αλλά πλέον έχει πιθανότητες να πετύχει. Για τους εξης λόγους:
Η Μέι έχει ήδη 200 ψήφους και στοχεύει σε ακόμη 120 για να κερδίσει την ψηφοφορια. Προσπαθεί να πείσει 80 ευρωσκεπτικιστές από το δικό της κόμμα με το επιχείρημα «brexit εδώ και τώρα όπως προτείνω εγώ, ή ποτέ». Μπορεί να εκμαιεύσει από τις Βρυξέλλες και μερικές καθησυχαστικές φράσεις, προκειμένου να διευκολύνει την ψήφο των βουλευτών υπέρ της συμφωνίας.
Η πρωθυπουργός στοχεύει και σε τουλάχιστον 40 Εργατικούς οι οποίοι εκλέγονται σε περιφέρειες που ψήφισαν Leave. Εκεί εκτυλίσσεται μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Πρώτον, δεν υπάρχει πλέον ομιλία της Μέι στη Βουλή, στην οποία η πρωθυπουργός να μην διαβεβαιώνει ότι η πολιτική της Βρετανίας μετά το Brexit, θα είναι ακόμη πιο φιλική για τους εργαζόμενους, από αυτήν που ισχύει εξαιτίας της ΕΕ. Η Μέι θα δώσει, πιθανώς με ξεχωριστό νομοσχέδιο, το δικαίωμα στους βουλευτές να αποφασίζουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να εναρμονίζεται η χώρα με την εργατική νομοθεσία της ΕΕ μετά το Brexit.
Δεύτερον, η κυβέρνηση έδωσε 1,6 δισεκατομμύρια λίρες στις φτωχές εκλογικές περιφέρειες των Εργατικών βουλευτών που θέλει να πάρει μαζί της. Βάλτε και το ένα δισεκατομμύριο που πήρε η Βόρειος Ιρλανδία για να συμφωνήσουν οι δέκα βουλευτές του βορειοϊρλανδικού DUP να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το 2017: λογαριασμός 2,6 δισεκατομμύρια μόνο για να βγουν οι αριθμοί στη Βουλή. Αν η συμφωνία υπερψηφιστεί..
Η συμφωνία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί τροπολογία των Εργατικών με την οποία θα ζητάνε δεύτερο δημοψήφισμα. Είναι μάλλον απίθανο να υπερψηφιστεί, αλλά ο αρχηγος των Labour Τζέρεμι Κόρμπιν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία.
Τα χρήματα της κυβέρνησης, εκτός από λίγα (οι Εργατικοί λένε πως δεν αντισταθμίζουν τις περικοπές των Τόρις στους δήμους) ίσως λειτουργήσουν ανασταλτικά και σε ηθικό επίπεδο για κάποιους βουλευτές. Θα αντιμετωπίσουν δηλαδή το δίλημμα αν θα πουλήσουν το κόμμα για λίγα ψίχουλα στις εκλογικές τους περιφέρειες από τους μισητούς Τόρις. Ήδη ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών και νο.2 του κόμματος μίλησε για «δωροδοκία», ενώ βουλευτές άρχισαν να δηλώνουν ότι δεν βάζουν τιμή την ψήφο τους. Άχαρη συζήτηση την οποία δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών στηρίζουν το δεύτερο δημοψήφισμα, και μάλιστα σε περιοχές που έχουν ψηφίσει Leave.
Σε περίπτωση που η συμφωνία τη Τερέζα Μέι δεν περάσει στις 12 Μαρτίου, την επομένη, η Βουλή θα ψηφίσει, ώστε να ακυρώσει τον νόμο που προβλέπει άτακτο Brexit. Και τις 13 Μαρτίου θα εξουσιοδοτήσουν με νέα ψηφοφορία τη Μέι να ζητήσει παράταση. Είναι οι μέρες που θα κρίνουν το Brexit.