Καθημερινή

Θα φέρει νέο δημοψήφισμα η συμφωνία με Ε.Ε. για το Brexit;

Αρχική Δημοσίευση: Καθημερινή

Ο επικείμενος συμβιβασμός Βρυξελλών – Λονδίνου δεν φαίνεται να τακτοποιεί το ζήτημα του Brexit. Αντιθέτως, όσο πιθανότερο παρουσιάζεται το ενδεχόμενο συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης των Βρετανών, τόσο εντείνεται η δημόσια συζήτηση στη χώρα για το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος.

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Αν η συμφωνία που θα φέρει στο βρετανικό Κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι είναι προϊόν συμβιβασμού, τότε θα καταψηφιστεί από τουλάχιστον 40 ευρωσκεπτικιστές κυβερνητικούς βουλευτές. Αν οι όροι αποχώρησης συνιστούν σκληρό Brexit, θα απορριφθούν από τους περίπου 15 φιλοευρωπαϊστές Τόρις.

Χωρίς την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε αδιέξοδο και είναι πιθανό να στραφεί εκ νέου στους πολίτες προκειμένου να επιλέξουν εκείνοι τη μορφή που θα πάρει το Brexit.

Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι μία ακόμη εκλογική διαδικασία μέσα σε κατεπείγουσες συνθήκες, συσσωρευμένη πόλωση και υπό τη σκιά της αίρεσης της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας θα έχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση από το δημοψήφισμα του 2016.

Είναι αλήθεια ότι και άλλες χώρες-μέλη έχουν καταφύγει σε δεύτερο δημοψήφισμα με το οποίο ουσιαστικά ακύρωναν το αποτέλεσμα του πρώτου. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 1992, οι Δανοί απέρριψαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ με οριακό ποσοστό 50,7%. Ενα χρόνο αργότερα, η δανική κυβέρνηση εξασφάλισε εξαιρέσεις τις οποίες παρουσίασε στην κοινή γνώμη και, τελικά, η συνθήκη υπερψηφίστηκε.

Ομως, στη Βρετανία του 2018 τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η πολιτική τάξη της χώρας δεν επιλέγει το δημοψήφισμα, αλλά θα καταφύγει αναγκαστικά σε αυτό προκειμένου οι ψηφοφόροι να λύσουν για λογαριασμό της ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και δύο χρόνια. Ούτε το διακύβευμα αλλάζει. Η κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει μια νέα συμφωνία, όπως έκαναν οι Δανοί, αλλά θα απευθύνει εκ νέου το ίδιο ερώτημα στους πολίτες: μέσα ή έξω από την Ε.Ε.; Αν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εξόδου ή της παραμονής δεν έπαιξαν ρόλο το 2016, γιατί να κρίνουν το αποτέλεσμα τώρα; Πρόκειται για νέο αδιέξοδο, και οι Βρετανοί ίσως διαλέξουν και πάλι τη λάθος πόρτα για να απεγκλωβιστούν.

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s