Brexit, Europe, UK Politics

Η μάχη “Καναδών”-“Νορβηγών” στη Βρετανία

Η πρώτη εβδομάδα μετά την επίτευξη αρχικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μία από τις πιο ταραχώδεις του Brexit. Την αρχή έκανε την Κυριακή ο Ντέβιντ Ντέιβις που χαρακτήρισε τη συμφωνία «δήλωση προθέσεων», και νομικά μη δεσμευτική για τα δύο μέρη.

Η τοποθέτηση του υπουργού Brexit προκάλεσε την αντίδραση των Ευρωπαίων που είχαν μιλήσει για«συμφωνία κυρίων» (ολίγον χοντράδα, αφού τη συμφωνία υπέγραψε μία κυρία). O Γκι Φέρχοφσταντ τουίταρε ότι οι Βρετανοί δεν είναι εντάξει, και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να τους βάλει άμεσα να υπογράψουν έγγραφο με νομική ισχύ.

FACTNEWS Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

Συζήτηση στο Πρώτο Πρόγραμμα για το πού βρισκόμαστε σήμερα με το Brexit (στο 26.10):

Είτε συμφωνία κυρίων, είτε κυριών, είτε δήλωση προθέσεων, ισχύει αυτό που λένε και οι δύο πλευρές: τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανία έκανε τρεις μεγάλες υποχωρήσεις για να κλείσει το πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης: συμφώνησε να πληρώσει περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ για το Brexit, εγγυήθηκε το καθεστώς παραμονής των Ευρωπαίων υπηκόων μετά το Brexit, και συναίνεσε σε ειδικό καθεστώς για τη Βόρειο Ιρλανδία.

H πρώτη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα για τη Μέι δεν ήρθε όμως από τους Brexiteers, αλλά από τους Remainers. Αν και είχαν κατατεθεί περίπου 300 τροπολογίες στον νόμο για τo Brexit, όλοι περίμεναν ότι η μεγάλη μάχη θα αφορούσε μόνο μία -εκείνη είχε κατατεθεί από τους ίδιους τους φιλοευρωπαϊστές Τόρις, προκειμένου η Βουλή να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την έγκριση της τελικής συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ.

Ο διαρκώς εριστικός Φέρχοφσταντ έδωσε τα εύσημα στους βουλευτές και τη«νίκη της δημοκρατίας». Ας το πει όμως και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στηρίζουν τη Βρετανή πρωθυπουργό στη δοκιμασία που πέρασε στο Westminister. Διεμήνυσαν δε στους Remainers (ή Soft Leavers, όπως εσχάτως λέγονται), ότι η ΕΕ δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τη διάθεση να αλλάζει τη συμφωνία κάθε φορά που δεν αρέσει στους βουλευτές.

Είναι η πιο ενδιαφέρουσα στροφή στο Brexit, και με αυτή θα κλείσει και η χρονιά. Η μέχρι πρότινος μισητή στις Βρυξέλλες Τερέζα Μέι είναι πια σύμμαχος. Τι έπαθαν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι και στηρίζουν τη Μέι; Προφανώς έχουν αντιληφθεί ότι επιδιώκει το ήπιο Brexit, το οποίο μπορεί και να μη θυμίζει και πολύ έξοδο από την ΕΕ. Το αστείο δηλαδή είναι οι Remainers με την τροπολογία τους δυσκόλεψαν μεν τη Μέι, αλλά ταυτόχρονα διευκόλυναν τους Leavers. Αν το Brexit είναι τελικά πολύ ήπιο για τα γούστα τους, έχουν πια την ευκαιρία να το καταψηφίσουν στη Βουλή. Μύλος;

Αυτά όμως είναι για το τέλος του 2018, αν και όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία. Η νέα χρονιά θα αρχίσει με το δεύτερο στάδιο της διαπραγμάτευσης, τη συμφωνία για τη διετή περίοδο προσαρμογής που έχει ζητήσει η Βρετανία («θα χρειαστείτε τέσσερα χρόνια τουλάχιστον» είπε χθες στο ραδιόφωνο του BBC ο βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λάμπερτς).
Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εμπορική συμφωνία. Εκεί οι Remainers και οι Brexiteers θα αλλάξουν τίτλους. Οι Soft Leavers είναι πια οι Νορβηγοί minus. Θέλουν δηλαδή εμπορική συμφωνία που θα αποτελεί συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος, αλλά χωρίς η Βρετανία να συμμετέχει στους θεσμούς της ΕΕ. Οι Brexiteers είναι οι Καναδοί 3 plus. Θέλουν συμφωνία αλά Καναδά με επέκταση και στις υπηρεσίες.  Για να δούμε…
Η εβδομάδα σε μία δήλωση: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έξυπνος για να κάνει τη δουλειά μου», Ντέβιντ Ντέιβις, υπουργός Brexit

Photo: Guy Verhofstadt | Photo credit: Natalie Hill

 

 

 

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s