Greece

Το πρωτο μπραβο απο τον Τραμπ

Στα μέσα Γενάρη, κάποια δημοσιεύματα παρουσίασαν τον Ρέινς Πρίμπους, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, ως τον άνθρωπο κλειδί που θα βοηθούσε την Ελλάδα εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής του. Διαβάσαμε μάλιστα ότι ο Πρίμπους σε τιμητική εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, είπε ότι ονειρεύεται να δει τον νέο αμερικανό πρόεδρο στην Αγία Σοφία. Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα πάει  ο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη, τα επίσημα αμερικανικά εύσημα όμως προς τη χώρα τα πήραμε ήδη από τον Τζέιμς Μάτις, νέο υπουργό Άμυνας. Τώρα αν πρέπει να χαρούμε, είναι άλλο θέμα.

Στην επίσκεψη του στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, ο Μάτις απείλησε τα μέλη του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στη συμμαχία, αν οι υπόλοιπες χώρες δεν συμμορφωθούν με τον στόχο να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικούς σκοπούς. Ο Μάτις εξαίρεσε από την κριτική του τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, την Εστονία και την Ελλάδα, τις μοναδικές χώρες, όπως είπε, που πράγματι δίνουν το 2% στην άμυνα. Με άλλα λόγια η Μεγάλη Βρετανία, η δεύτερη σε πολεμική ισχύ χώρα στον κόσμο, και με ποσοστό ανεργίας 5%, δαπανά τα ίδια αναλογικά χρήματα με την Ελλάδα, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ.

Αυτά βέβαια το λέει ο Μάτις, γιατί πριν από λίγες μέρες σε έκθεση του, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών (ένας οργανισμός με πολύ καλή φήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο) υποστήριξε πως μόνο η Ελλάδα και η Εστονία (η οποία αντιμετωπίζει την αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας – μη μέλους του ΝΑΤΟ) δαπανούν τα προβλεπόμενα, αφού ούτε καν η Βρετανία συναντά τον στόχο. Ένα χρόνο πριν, η επιτροπή Άμυνας στο βρετανικό κοινοβούλιο κατηγόρησε την κυβέρνηση Κάμερον ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο  η χώρα εμφανίζεται να ξοδεύει το 2% στην άμυνα είναι η δημιουργική λογιστική. Σύμφωνα δηλαδή με την επιτροπή, οι Βρετανοί μαγειρεύουν τα νούμερα, ενώ δαπανούν τα χρήματα τους σε άλλες ανάγκες.  

Στην Ελλάδα, το φτωχότερο μέλος της Ε.Ε., με περίπου το 1/4 του πληθυσμού να στερείται βασικά υλικά αγαθά, η άμυνα είναι αδιαπραγμάτευτη. Πρέπει να ξοδεύουμε όσα δεν ξοδεύει η Αγγλία, η Γαλλία ή η Γερμανία, ώστε να επιδεικνύουμε επιχειρησιακή ετοιμότητα προκειμένου ο Καμμένος και ο Κοτζιάς να προλάβουν να πάνε στην Αγία Σοφία πριν από τον Τραμπ. Την ίδια στιγμή έχουμε 1,3 εκατομμύρια ανέργους από τους οποίους μόνο οι 160.000 παίρνουν το επίδομα ανεργίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες πληροφορήθηκαν την χρεοκοπία της χώρας με διάγγελμα από το Καστελόριζο. Γιατί όταν μαθαίνουμε ότι θα ζήσουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στη ζωή μας από έναν τόπο τον οποίο έχουμε ταυτίσει με αμυντικά προβλήματα, δεν ξέρουμε τι ακριβώς να βάλουμε πρώτο: τα επιδόματα ή τα F16; Σε αυτή την γκρίζα ζώνη, όχι του Αιγαίου φυσικά, αλλά της εθνικής μας αφήγησης θα βρούμε ένα σωρό παθογένειες με πρώτη και καλύτερη την ανάγνωση της ίδιας της κρίσης και τελικά του τρόπου με τον οποίο την αντιμετωπίζουμε. Ως ένα ακόμη επεισόδιο του ακήρυχτου πολέμου των άλλων εναντίον μας. Από αυτό το γκρίζο σημείο του δημόσιου βίου μας, βρίσκουν πέρασμα και ξεπηδούν όλοι: Καμμένοι, Βαρουφάκηδες, Σώρρες, και έχει ο θεός.

 

Advertisement
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s